Vårt arbete

Varje fredagsnatt är vi i Rosenlundstödet på plats i Rosenlund. Vi har med oss kondomer, hygien-/intimartiklar, fika och annat som kvinnorna behöver.

Många av kvinnorna på gatan har inte råd att gå till läkare när de behöver och har ofta inte kunskap om vilka rättigheter till vård vi har i Sverige. Vi hjälper kvinnorna i kontakten med myndigheter, följer med dem till vårdcentral, sjukhus, gynekolog och tandläkare, samt bekostar läkemedel vid behov.

En del av kvinnorna vi träffar kom från början hit genom trafficking och lever ganska isolerade liv. Många har inte sett något annat av staden än vägen mellan hemmet, spårvagnshållplatsen till spårvagnen och den hårda verkligheten på gatan i Rosenlund. Därför fungerar vi också som ett socialt stöd och tar med dem som vill på olika aktiviteter. Det kan handla om allt från att ta en fika och se en film till att gå till simhallen eller på museum.

Idén med vår organisation är att helt enkelt vara medmänniskor. Att finnas där när de behöver någon som lyssnar. Att möta kvinnorna i den verklighet de lever, utan krav på prestation, utan att fördöma eller tycka synd om, utan att pressa fram förändring. Att finnas där. Ibland är det så enkelt som att bara dela ut kaffe, kondomer, glidmedel och intimservetter, men för det mesta leder den simpla aktiviteten till djupare relationer som ett gäng år senare har resulterat i att vi kunnat stötta flera kvinnor att lämna gatan. Helt enkelt genom att vara ett stöd, slussa vidare till rätt instanser, vara med på Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, hjälpa till med CV och tipsa om jobb och peppa.

Extremt få resurser läggs på den här gruppen och hjälp är ofta svårt att få. Framförallt är det inte alltid de vet vilken hjälp som går att få och där kan vi hjälpa dem att hitta rätt. För att bygga upp så pass starka relationer där de litar på oss tillräckligt för att be om hjälp har vi funnits på plats varje fredag natt sedan hösten 2012.

 

8